Norsk English Türk

Hvor i Tyrkia?

Prosjektet Save My Babies holder til på to steder langs Tyrkias Middelhavskyst - i Side og på Kizilot. Begge stedene ligger i nærheten av byen Manavgat - omtrent midt mellom storbyene Antalya og Alanya.

 

SIDE

Det er en ca 2700 år gammel by som gjennom historien har vært et av middelhavområdets viktigste handels- og kultursentrum. Rundt det tiende århundre ble byen faktisk helt forlatt, men gjenoppdaget for bare omtrent 80 år siden. Da var byen gjengrodd av jungel. Ved rydningsarbeidet ble det oppdaget en hel by med blandt annet et romersk amfiteater og et gammelt Apollo tempel. Betydningen av den romerske perioden i Side viser seg gjennom disse minnesmerkene som idag er delvis restaurert.

Turismen til Tyrkia har vokst voldsomt de siste 20 årene. Nå er Side en skikkelig turistby med et livlig restaurant- og handelsliv og med til dels altfor pågående selgere. Butikkene langs handlegata selger akkurat de samme merkene av 'fake' kvalitet, men ikke minst - til svært god pris! Pruting på varene er et 'must'!

 

Byen ligger på en ganske liten halvøy - bare 1 km lang, ca 400 m bred og ligger 7,5 mil øst for Antalya. På begge sider av halvøya ligger kilometervis av strender, fullstendig okkupert av turister på solsenger. På den vestre siden av halvøya ligger 'skilpaddebukta' - et beite-, hvile- og parringsområde der skilpaddene er dagen lang.

 

KIZILOT

Kizilot er et landlig sted i stor kontrast til turistbyen Side, omtrent 12 km vest. På stedet finnes kun noen få små kafeer og marked hvor man kan handle det aller mest nødvendige. En gang hver uke kommer et tradisjonelt omreisende marked med alle slags varer fra krydder til tekstiler.

Svære hotell ligger også her med jevnlig mellomrom langs stranden.

Lokalbefolkningen er for det meste fattige, men gjestfrie og imøtekommende. De er svake på engelsk - noe bedre i tysk. Barna er ofte bedre enn foreldrene i språk og fungerer gjerne som tolk.

 

Vi anslår at det er ca 20-30 dyr som legger egg 2-3 ganger i sanden på Kizilot i løpet av en sesong. Save My Babies prøver å registrere alle spor, avgrense reir og følge med på klekkinger. De fleste i lokalbefolkningen er positive til vårt engasjement, men noen er også svært negative. Det er ikke mange som vet at en del turister er interessert i havskilpaddene. Dette er en velkjent konflikt for alle som driver bevaring - ikke bare i Tyrkia.

 

 

Klima

Tyrkia har et temperert middelhavsklima, med varme og tørre somre. Gjennomsnittstemperaturen ligger på godt over 30 grader om dagen, og ikke stort mindre om natten. Du må ta det langsomt og drikke mye vann. Den årlige nedbøren er i gjennomsnitt omtrent 400 mm. Mai er vanligvis den fuktigste måneden, mens juli og august er de varmeste.

 
Hjem | Ta kontakt | © Green Power, 2010
Webdesign av Zigma | Logg inn